
LIQUOR LICENSING FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Can I sell alcohol to be taken away, off my licenced premises?  

Category A is a standard licence. A standard  licence is intended for the sale and 

consumption on the licences premises. 

It is the Committee for Home Affairs views that provided the sale of alcohol in a sealed or 

stoppered container remains occasional and incidental, a category A licensee would not be 

in breach of their liquor licence if they were to sell alcohol for consumption off premises 

provided that it was not prohibited by the terms of their liquor licence granted by the Royal 

Court. If it starts to be a significant sales area then consideration should be given by the 

establishment to obtaining an off-licence. 

It should be noted that the Office cannot provide legal advice, however, does endeavour to 

provide some guidance on some of the potential legal implications. You may wish to 

consider obtaining your own legal advice on the matter. 

I want to open a mobile bar / trade as a mobile bar, what do I need to do?  

There is no prevision in the current legalisation to license mobile bars in Guernsey.  

Under the current legislation potential applicant would need to hold a Category A Licence 

(Standard Licence) in order to extend the licence to cover a mobile bar. If prospective 

applicants do not hold a Category A Licence, they could approach an already licensed 

premises which could extend their licence (under Section 19) to cover the mobile bar for 

events. However, all legal responsibilities would fall to the licensee of that premises and not 

on the prospective applicant, as it is an extension.  

There is a fee associated with Section 19 extensions fees (fees can be find on this page). 

Licensees would need to apply, pay and attend Court for each event the extension would be 

required.  

Alternatively, prospective applicants could apply to hold a Category A Standard Licence for a 

premises and then extend (under Section 19) on the occasions when the Mobile Bar would 

be hired; there is nothing in the legislation to prohibit licensing a premises that doesn’t 

actually serve alcohol openly to the public, but applicants would need to satisfy the Court 

with a robust business case.   

It is to note that the application process is quite in depth and can take up to 2 months to 

process depending on the circumstances. As part of the application process, applicants 

would need to notify their neighbours who are able to make representations against your 

application, and other agencies would be required to submit reports to the Court on the 

application.  

The Office would also require a police disclosure, a copy of the applicant right to work, confirmation 

of their ID and the applicant will need to have passed the Liquor Licensing Supervisor Exam.  Plans of 

the premises would also need to be submitted. Further information is available in the General 



Guidance Notes for Applications made under the Liquor Licensing (Guernsey) Ordinance, 

2006   

Can I serve free alcohol on my licenced premises?  

On sale -  

Yes, as long as it is inside the licensing hours. 

Off sale -  

Yes, but Off-Licences should notify the Office in advance of the ‘tasting’ to ensure all 

appropriate authorisations are in place. 

Can I serve free alcohol on my licenced premises outside the licensing hours?  

The Ordinance consider that the licensing hours covers the consumption of alcohol. As a 

result even if free alcohol is be consumed on your licensed area outside of your licensing 

hours, this will not be permitted by the Ordinance 

 


